Новини

Енерго-про дърпа шалтера на Албена за два дни

Енерго-про ще правят профилактика на трафопостовете си в курорт Албена посред сезона. На 11 юни получихме писмо от "Енерго-про Мрежи"  АД, че на 15.06.2015 г. и 16.06.2015 г. от 10:00  до 17:00 ч. ще бъде извършена инспекция и профилактика на четири трафопоста в к.к. Албена, собственост на "Енерго-про" АД, съобщават от туристическото дружество. Ако електрозахранването на хотели, ресторанти и аквапарк бъде спряно за два дни, това ще доведе до катастрофа за туристическия сезон, алармират албенци.  Обясняват, че туроператорските фирми, с които "Албена" АД има сключени договори, ще претендират за огромни неустойки по договорите.
"Енерго-про" АД подготвя целенасочен удар срещу ",Албена" АД, за да попречи на законното ни намерение да излезем на свободния енергиен пазар, категорични са от курорта. Добавят, че в продължение на цели 45 години (от създаването на к.к. „Албена“ до момента), профилактика се е извършвала само и единствено преди започването на туристическия сезон.
Припомняме, че сагата между ЕРП-то и курорта е многогодишна, защото Енерго-про притежава 7 от общо 21-те трафопоста, които захранват Албена. "Решихме да излезем на свободния пазар на електроенергия, защото независимо, че мрежата е наша, ежегодно плащаме на Енерго-про такса достъп и свързване, което годишно ни струва между 350-400 хил. лв, обясни през месец май ръководителят на правния отдел на курорта Нина Николова. Освен това енергийното дружество вземало такава такса и от Виваком, Български пощи, ВиК, които са партньори на  Албена. След като намеренията на курортното дружество станали известни, на 15 май там отишла група на "Енерго-про", придружавана от охрана в черни джипове. Екипът заявил, че ще извършва одит. Вечерта в 1.30 часа на 16 май за час и половина целия курорт останал без ток.
Бележник напомня, че вчера Комисията за защита на конкуренцията обвини "Енерго-про Продажби" АД в злоупотреба с господстващо положение. Причината за определението на КЗК беше отказът на ЕРП-то да достави ток до обект "Цех 203 А" на дружеството "Готар инвестмънт" ООД в Нови пазар. Мотивът за отказа бил в състоянието на техническата мрежа. Проверката на Комисията обаче установила, че "Енерго-про" АД няма ясен критерий, по който да избира кого да снабдява с електроенергия, тъй като "при аналогична мрежова ситуация едни потребители получават индивидуални партиди и обществено снабдяване с електрическа енергия, докато на инициатора на производството това се отказва".