Новини

Дона Бохорова навърши 100 години, защото не завижда и не мрази

Дона Попова-БохороваДона Попова-БохороваНа скромно тържество в тервелското село Коларци бе отпразнуван днес 100-годишният рожден ден на Дона Попова-Бохорова. До юбилярката бяха трите ѝ деца, внуци, близки и приятели. Тя получи поздравителен адрес от  община Тервел, връчен ѝ от секретаря на кметството в селото Нурие Нури, поздравена бе от ръководството на НЧ "Пробуда - 1940", а самодейците от групата за автентичен фолклор изпълниха специално за юбилярката две от своите песни. Столетницата се ражда на 29 ноември 1914 г. Завършва четвърто отделение в селското училище на румънски език, поради факта, че Южна Добруджа по това време  е в пределите на Румъния.
В семейството ѝ се спазват моралните ценности: уважение, прошка, любов и трудолюбие. Работи в стопанството на родителите си. Омъжва се на 24 години за Стойчо Димитров Бохоров от с. Каменци. Живеят в с. Средище.
Животът ѝ е белязан с тежък физически труд. Притежава ниви в Каменци и Коларци като наследство от двата рода, които години наред обработва сама. Съпругът ѝ участва в двете фази на Отечествената война 1944-1945 г. Почива през 1956 година. Дона остава вдовица на 42 години с три деца: Пеньо - на 16, Дамянка – на 14 и Георги - на 4 години. С много труд и безсънни нощи успява да си осигури доходи, за да изхрани и изучи децата си. Днес се радва на 5 внуци и 5 правнуци. Получава орден "Майчина слава" през 1969 г. През 1996 г. заедно с дъщеря си се връща в с. Коларци, където пребивават през лятото, а през зимните месеци е в Добрич при малкия си син.
Девизът ѝ е: труд и пак труд, не на завистта, не на омразата. Това е и нейната  рецептата за дълголетие.