Новини

Домът на Адриана Будевска в Добрич е пред срутване

Това представлява в момента родната къща на Адриана Будевска в ДобричТова представлява в момента родната къща на Адриана Будевска в ДобричКъщата музей на легендарната изпълнителка на трагични роли Адриана Будевска ще се срути всеки момент. Родната стряха на сравняваната със Сара Бернар актриса представлява в момента покъртителна гледка. Постройката е с нарушена конструкция, покривът е пробит на много места, дворът е буренясал, оградата съборена. Сградата е собственост на община Добрич и е занемарена от години.
Адриана Будевска е родена в скромната едноетажна постройка на 13 декември 1878 г. Там живее 10 години, после отива да учи във Варна. През 1976 г. къщичката в Добрич е обявена за национален паметник на културата. Заради лошото състояние на музея обаче през 2005-та  година експозицията е пренесена в Дом паметник "Йордан Йовков".
Къщата стои запусната от десетки години. За да функционира като музей трябва да бъде консервирана и реставрирана. Общината в Добрич е правила безплодни опити да включи старината в програмата "Красив Добрич".Къщата музей на Адриана Будевска в ДобричКъщата музей на Адриана Будевска в Добрич Търсила безуспешно спонсори, не е намерила и не е предприела нищо друго. Криза е, не можем да заделим пари, е дежурният отговор на кметството от години.
Но, докато община Добрич вдига рамене и се окайва, че няма пари, в община Раднево направиха всичко възможно да си върнат родната къща на Гео Милев. А казусът там беше много по-сложен. По силата на реституцията през 1989 г. домът на Гео Милев стана частна собственост и беше превърнат в кръчма. За да не бъде позорена сградата, община Раднево плати преди две години 76 хиляди лева и си върна собствеността, проучи Бележник.бг. От Раднево също направиха проект и кандидатстваха по програмата "Красива България". След като не  бяха одобрени на два пъти, от малката старозагорска община заделиха   собствени 90 хиляди лева, ремонтираха, санираха и реставрираха къщата на Гео Милев.Къщата музей на Гео Милев в Раднево преди да бъде ремонтиранаКъщата музей на Гео Милев в Раднево преди да бъде ремонтирана През септември тази година родният дом на поета бе официално открит.