Новини

Добричлийка ще свири на флейта в Борисовата градина в София

Концерт на Росица Бояджиева и Николай Темнисков | Снимка: podiym.comКонцерт на Росица Бояджиева и Николай Темнисков | Снимка: podiym.comПървата флейта на Добрич Росица Бояджиева и виртуозът на туба Николай Темнисков ще зарадват утре посетителите на Борисовата градина в София с изпълнения на пиеси от Росини, Бетовен, Кауфман и други обичани автори в непознат вариант. Дуетът Бояджиева – Темнисков е единственият у нас в такава комбинация. Изпълненията на дуото са част от програмата на фестивала  "Камерна музика на открита сцена", който ще се проведе  на 29-ти, 30-ти  и 31-ви август от 11.00 часа на Лятна сцена в Борисовата градина.  Проектът е вписан в Календара на културните събития на Столична община за 2014 и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата - 2019. Осъществява се с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Иницииран е и се организира от сдружение "Арт студио ФТ".
По време на тридневната проява ще взече участие и италианският виолончелист Франческо Деси, който гостува за първи път у нас.
Първият концерт в програмата се нарича "Сюрприз" и ще бъде изпълнен от дуото Росица Бояджиева -Темнисков. Ян Тегтмайер - виола /Германия/ и Франческо Деси - виолончело /Италия/ са основните фигури във втория концерт. Със съучастието на дует Бояджиева - Темнисков те ще прекосят миналото и настоящето, ще преминат през европейските и българските музикални традиции. Затова и названието на програмата е "Мост", включва музика от различни епохи и завършва със световна премиера на Квартет за флейта, виола, виолончело и туба от Ян Тегтмайер, написан специално за тазгодишното издание на фестивала.
На 31.08. организаторите канят младежката аудитория да се наслади на музикален калейдоскоп "От Лехар до Майкъл Джексън". Гид ще бъде Брасквинтет "София". Артистите в него са членове на музикалните състави на БНР.