Новини

Добричка област била сред 9-те в страната, които преодолели кризата

Добричка област е сред 9-те в страната, които са преодолели последиците от икономическата криза. 19 остават "под вода", сочи изследване на Института за пазарна икономика "Регионални профили: показатели за развитие 2016".
София продължава да концентрира най-големия дял от икономическата активност в страната. В столицата се произвеждат около 40% от БВП на България и този дял расте. Към 2014 г. БВП на човек в София е 25 000 лв., а в най-слабо развитата област – Силистра, БВП е 4 пъти по-малко – под 6000 лв. на човек. По този показател София е на средноевропейско ниво. В повечето области обаче БВП на човек е между 20 и 40% от средното за ЕС.
През 2014-а БВП в България надхвърля предкризисното ниво. Това се дължи на икономиките на 9 области – София - град, Софийска област, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Велико Търново, Разград, Добрич и Варна. В останалите 19 области реалният БВП все още е по-нисък спрямо 2008 г. Освен София само Стара Загора и Варна достигат или надхвърлят средното за страната ниво на БВП на човек, докато останалите изостават.
Всички области в Северозападна България все още са "под вода" и тепърва им предстои да превъзмогнат удара на кризата върху икономиките си. Икономиките на Северна Централна и Североизточна България вече наближават предкризисното си производство. При инвестициите процесът на възстановяване също става все по-видим на областно ниво.
Характеристика на област Добрич в резюме:
Брутният вътрешен продукт, доходите и заплатите в област Добрич продължават да изостават спрямо средните стойности за страната. Възстановяването на пазара на труда е трудно въпреки ниската база, а образователната структура на работната сила е силно влошена. Описаната ситуация е свързана и с бизнес активността в областта, както и със спада на чуждите инвестиции през 2014 г. Областта е сред първенците в категорията, измерваща ефективността на администрацията. Електронното управление и услугите на "едно гише" са сравнително добре развити, администрацията е относително прозрачна.
Ниският естествен прираст и нарастващото изселване на населението не благоприятстват демографската картина в областта. Добрич е областта с най-висок дял на отпадналите и второгодниците спрямо средния за страната, но в същото време зрелостниците получават високи оценки на матурите. Здравеопазването продължава да страда от липса на лекари и на легла в болниците. Наказателните съдии в областта са относително слабо натоварени, което допринася за сравнително бързото приключване на делата.
Цялото изследване може да прочетете тук. Анализ на развитието на Добричка област вижте тук. .

Коментари  

+1 #1 ILIEV 14-12-2016 17:46
Добър ден
Позволявам си да цитирам заглавията на някои от последните новини :
1. Трети грабеж в Добрич! Този път нападнаха мъж в асансьор!
2. Втори грабеж над жена в Добрич за два дни
3. Грабител нападна млада жена в Добрич
4. Ограбиха посред бял ден възрастна добричлийка, пребиха мъж от Стожер
След всичко това, обаче : "Добричка област била сред 9-те в страната, които преодолели кризата" . Представям си за какво става въпрос в областите, които не са преодолели кризата.
Цитиране