Неделя, 16-ти юни 2024 г. | 02:28:04

Новини

Доматено дърво зрее в Ботаническата градина край Балчик

Дървото домат тамарилоДървото домат тамарилоСвежи екзотични  плодове от тамарило отглеждат в Ботаническата градина на Балчик. Специалистите  уточняват, че растението е  с южноамерикански  корен от Андите, където местните хора го наричат дърво домат.
Субтропичният представител се оказва леко капризен за нашите условия, изисква повече светлина, положителни температури и най-вече добро отводняване. Прекалената влага може да го убие за няколко часа. Зимната оранжерия успява да осигури на  чадърообразното дърво природен комфорт, близък до естествената му среда. Вляво от входа вниманието на посетителите  e привлечено от растението с латинско наименование Solanum betaceum. Листата му са като на нашия слънчоглед, плодовете са по гроздове от един до шест броя, с мека, ядлива сърцевина и ненатрапчив вкус. Времето от цъфтежа до беритбата на дръвчето достига осем месеца. Животът му продължава 12 години, а пикът на плододаване е през четвъртата година.
Кулинари, приготвяли рецепти с дървесен домат, споделят, че той може да замести авокадото в основни ястия, ордьоври или салати. Представителите на дипломатическия корпус в България похапвали тамарило по Коледа като гарнитура за месни и рибни ястия, като съставка за пици и стекове. Кулинарните чудесии  с доматеното дърво по Нова година са ценени в Нова Зеландия, Канарските острови, Мадейра и Ява.
Последни новини