Новини

ДГБ упорити – обжалват пред ЦИК изявлението на Николова

След като от ОИК Добрич определиха като неоснователна жалбата на ДГБ, че кметът Николова прави предизборни изявления от пресцентъра на общината, хората на Кунева обжалваха пред ЦИК нарушения изборен кодекс.  
Припомняме, че преди два дни от ПП "Движение България на гражданите" попитаха ОИК Добрич дали изборното законодателство рарзрешава на кандидатите за кметове да използват пресслужбата на община Добрич, когато се кандидатират за местни избори. Поводът за жалбата беше направеното на 04.09.2015 г. изявление на кмета на Добрич Детелина Николова. Тогава градоначалничката разпространи чрез пресслужбата на общината че ще се кандидатира отново и заяви мотивите си.  От ДБГ смятат, че това е нарушение на чл.168, ал.3 от Изборния кодекс и настояват да се извърши проверка. "Ако действието на Детелина Николова е законно, моля да ни бъдат разяснени правилата, по които всички кандидати за кметове могат да използват Пресслужбата на Община град Добрич", се казва в писмото.  
От ОИК Добрич обаче определиха жалбата като неоснователна, защото изборната кампания още не била започнала, а Николова била кмет на общината и ползвала пресслужбата в качеството си на кмет. Хората на Кунева обаче не са съгласни и продължават да твърдят, че има нарушение. "В жалбата до ЦИК настояваме,  да се отмени решението и да се разясни имат ли право кандидатите за кметове, да ползват безплатно публичен административен ресурс за агитация извън предизборната кампания", пишат от ДБГ в съобщение до медиите.