Новини

Дърворезба, кожа и биволско мляко на Етнопазара във Варна

Как се тъкат черги, как се правят цървули и калпаци, ще показват всяка седмица в Мол Варна.  Всяка неделя там ще провежда Етнопазар, който ще среща жителите и гостите на морската столица с народните занаяти, специфичните храни и рецепти, етнографията и фолклора на общините от региона на Варна, Добрич, Силистра и Шумен. Стартът ще бъде на 17 май, а първият символичен домакин в Търговския център ще бъде община Добрич.
Посетителите ще могат да видят и да си купят изделия, изработени на ръка от автентични тъкани – текстил и плетиво, които българката е изработвала за домашна употреба през вековете. Майстори занаятчии ще демонстрират в импровизирани работилнички как нашите баби са правели черги, килими и нетъкан текстил – плъсти, как парче дърво се превръща в изящна картина или сувенир, как се изработват цървули и калпаци или се гравират кожени изделия. Гостите на търговския център ще се докоснат до уникати от керамика, дърворезба, иконопис, кожарство и други стари занаяти, а местни производители ще им предлагат да дегустират традиционни за българската кухня продукти и храни – краве, овче и биволско кисело мляко, суджук и още ред деликатеси от кухнята на региона. Живи етнографски кътове ще представят богатството и разнообразието на традиционната култура на Североизточна България. Атмосферата ще се допълва от стари предмети от бита и покъщнината на българите в миналото и фолклорна програма, представяща автентични народни песни, танци и обичаи от съответния етнографски регион. Общините също ще се включат в неделния Етнопазар с презентация на културно-историческите, природните и туристическите забележителности, които могат да бъдат видени на тяхната територия.
В премиерното издание на неделния Етнопазар на 17 май 2015 г., гостите ще се уверят на място в уменията на дърворезбари, кожари и тъкачи, които ще пренесат своите работилнички на Пазара на Мол Варна и ще изработват своите изделия пред очите им. Занаятчиите ще предлагат български шевици, съдове от глина, керамика и ковано желязо, тъкан и нетъкан текстил, творби от кожа и дърворезба, "ваяшки" накити от региона на Аврен, вълчидолски цървули и калпаци и дори уникални гайди – копие на живи ярета. Посетителите ще могат да опитат и да напазаруват за трапезата вкъщи биволски млечни и месни деликатеси, кози продукти, тахан халва и мед, домашно вино, конфитюри, сладка, плодови сокове, нектари и сладки лакомства по местни рецепти. За градуса на настроението ще се погрижат самодейците от читалищата във Вълчи дол и в добричкия квартал "Рилци".