Новини

Данъчните хванаха магазин с 300 000 лева укрит оборот

Магазин за китайски стоки укрил 300 000 лева от месечния оборот, разкрили данъчните от Добрич след дистанционно наблюдение на касовия апарат. На хората от НАП им направило впечатление, че магазинът има нереално ниски обороти. Екипи на отдел "Оперативни проверки"  осъществили физически контрол върху обекта и се уверили, че масово продажбите не се отразяват на касовия апарат, който има връзка с приходната агенция. Данъчните установяват и, че касовите бележки на клиентите се издават от компютърна система с нефискален принтер.
Изведени са справки и са снети данни от компютърни конфигурации в магазина, според които реалният оборот от месец декември до момента е близо 300 000 лева, а отразеният бил около 24 000 лева. На фирмата са съставени 7 акта за нарушаване на данъчните закони. Ще бъде извършена пълна инвентаризация и ревизия, за да се установи реалният оборот и да се начисли дължимият данък.
124 проверки на обекти за продажба на промишлени стоки, заведения за хранене и развлечения, сладкарници и дрт. са направени от  началото на годината екипите на "Оперативни проверки" при НАП Добрич. Съставени са 40 акта за установяване на административно нарушение, като най-често те са за неиздаване на касови бележки, разлика в касовата наличност и отразените на фискалните устройства продажби.
От НАП Добрич напомнят, че всяка покупка на стоки и услуги, която се извършва срещу заплащане в брой, трябва да е съпроводена с издаването на касова бележка. На касовите бележки в долния ляв ъгъл задължително трябва да има изобразена картата на България около индекс BG.
Ако получите касова бележка без този реквизит, сигнализирайте на тел. 0700 18 700.