Неделя, 16-ти юни 2024 г. | 03:09:25

Новини

Чиста питейна вода в школата е каузата на Ротари Балчик

Президентът на Ротари клуб Балчик Христо ЖелязковПрезидентът на Ротари клуб Балчик Христо ЖелязковКоледният благотворителен бал на Ротари в Белия град събра сумата от 10 500 лева. Още 1 000 долара  ще пристигнат като дарение от клуб "Аташехир" Истанбул. Това съобщава президентът на  балчишката организация Христо Желязков.
Ротарианците се обединяват около каузата за чиста питейна вода в учебните заведения. Инициативата им предвижда  американските системи за филтриране Оasis да достигнат до 6 училища – три от тях са в Балчик, останалите в селата Оброчище, Соколово и Сенокос. Проектът за екологичното пречистване е на стойност 9 000 долара.
Идеята за здравословна и вкусна питейна течност в училищата поведе в сериозната класация от кандидатури за дистриктен грант. Очаква се националният ротариански фонд да осигури 80%  от средствата за реализирането й. Такова финансиране  ще получи  само един от проектите,  предложени от 88-те клуба в страната, поясни Желязков. Чистата вода за подрастващите е основна хуманитарна потребност и  глобална тема за  световната асоциация Ротари Интернешънъл. Това наклони везните в полза на морската благотворителна инициатива.
Коледният бал в Балчик събра 210 членове и гости на Ротари. В събитието  се включиха приятели от клубовете в Габрово, Ловеч, Каварна, Добрич, представители на  Лайънс клуб-Добрич, Ротаракт-Варна, дами от Инер Уил-Балчик. Присъстваха кметът Николай Ангелов и  председателят на Общинския съвет Виктор Лучиянов.  В програмата  се изявиха трима млади български тенори и малките танцьори от ансамбъла на читалище "Васил Левски". Местните производители представиха  изложба на хлебни и захарни изделия. Общинският детски комплекс показа глинени творби, изпечени в пещ.
Последни новини