Сряда, 29-ти май 2024 г. | 15:01:34

Новини

Братя бият бивша съпруга, налагат им ограничение от 50 м

55-годишна жена с постоянно местожителство в Холандия  се ползва от ограничителни мерки и защита по Закона срещу домашното насилие,  разпоредени от съдилището в Тервел. Бившият й съпруг и неговият брат са със забрана да приближават на по-малко от 50 м жилището, в което  тя отсяда при пребиваване в страната.
Съпругата  с инициали С.Б.Й.  се запознава с мъжа си по време на престоя му в Холандия. По думите й, тя финансира закупуването на фамилна къща в община Тервел. Там обаче ответникът Н.И.Н. води необезпокояван новата  си приятелка.
Заради неуредени финансови отношения съпрузите завеждат бракоразводно дело в Добрич. С.Й. вече не може да отсяда в къщата си и при всяко идване в  региона, остава да нощува в дома на познати. На 10 септември тя се среща със съпруга си на обществено място, за да потърси сметка за похарчени от него  пари. Брат му също присъства на разразилия се скандал и докато с едната ръка държи внука си, с другата той замахва да удари жената. Следват обиди и побой от двамата нападатели,  които оставят пострадалата на земята в безпомощно състояние. Нейна приятелка дава показания, че е имала видимост от имота си, излязла е да помогне едва, когато мъжете си тръгнали.  Свидетелката  придружава С.Й. до Варна, за да бъде  прегледана от лекар. Два дни след инцидента е издадена ограничителна заповед, която разпорежда мъжете да се въздържат от насилие и да не приближават жилището на жертвата. Заповедта влиза в сила незабавно до произнасянето с решение или отказ за защита.
Съдът оповести  своето решение по казуса, в което  разпореди всеки  от  нападателите да плати  по 300 лева глоба. Двамата поемат разноските на пострадалата в размер на 1200 лева за упълномощен процесуален представител /по договор за правна помощ/,  150 лева  за преводач и 30 лева  за рентгеновата  снимка от медицинското изследване. Районните магистрати се произнасят до приключването на  бракоразводния процес съпругата да обитава безпрепятствено адреса, на който се е регистрирала. Нападателите са длъжни да избягват посоченото жилище, както и местата й за социални контакти. Магистратите отбелязват, че Законът срещу домашното насилие позволява налагането на глоби в размер от 200 до 1000 лв. и мерки за срок от 3 до 18 месеца.
Последни новини