Новини

Бесарабските българи в Одеска област въстанаха срещу войната ВИДЕО

Войната в УкрайнаВойната в УкрайнаБесарабските българи от селата  Кулевча, Дмитровка и Стари Троян в Одеска област област въстанаха срещу войната и отказаха да бъдат насилствено мобилизирани, съобщават украински медии.  На 23 януари над 500 жители на село Кулевча прогонили украинските офицери, отишли да ги мобилизират, пише одеският сайт timer.od.ua. Българите са качили в нета и клип, на който се вижда как местните не позволяват на украинския офицер да прочете заповедта за мобилизация. Първо се чуват гласове: "Ние сме мирни жители!" Смед това всички мъже, жени и деца, излезли на площада, започват да скандират: "Не на войната!" и прогонват военните. В село Кулевча живеят близо 4500 души, 98% от тях са българи. Веднага след техния бунт, са последвани и от 200 жители на Дмитровка, които дори решили, че трябва да изпратят подкрепление в Кулевча.
"На бандеровците не е достатъчен геноцидът срещу нашия народ за последните 25 години. Не им стигат и политически убийства на българите. Никога няма да забравим нашите герои Милев и Николов, изгорени в Одеса. Днес дойдоха да мобилизират българите на война срещу Донбас. Хората излязоха на митинг и не му позволиха да прочете заповедта", пише във фейсбук бесарабският българин Пьотр Рибаков. Той споделя, че хората в село Кулевча говорят помежду си на български, а с офицера от украинската армия – на руски.
"Да не допуснем моите братя да загинат за чужди интереси! Нека Порошенко заедно с Турчинов и Яценюк да вземат пушките и да отиват на война! Моля, пишете обръщения към българското правителство и организирайте митинги в България в наша подкрепа", призовава българинът Рибаков.
Украински официални представители потвърдиха днес че четвъртата мобилизация в армията на практика е пред провал, съобщават украински медии, цитирани от "Сега". Ръководителят на западния регионален медицински център на министерството на отбраната Александър Поронюк съобщи пред телевизия "112 Украина", че само в Лвовска област над 3000 новобранци не са се явили за медицински преглед, след като са получили повиквателни. Съветникът на украинския президент Юрий Бирюков разкри на страницата си във фейсбук, че кметовете на поне 14 населени места в Ивано-Франковска област са отказали да получат повиквателните, за да ги връчат. По данни на Бирюков поне 57% от привиканите младежи и мъже в областта не са се явили на медицинските прегледи, като поне 37 на сто от тях вече са напуснали територията на Украйна.

Коментари  

0 #2 iiivan 29-01-2015 22:19
Малко украински бандити ли има, че мобилизират българите.
Цитиране
0 #1 ILIEV 29-01-2015 20:32
Как можем да знаем, какво е искал да прочете, след като никой не е чул прочетеното ???
Цитиране
Последни новини