Петък, 12-ти юли 2024 г. | 22:46:24

Новини

БАН поздрави Стефани за отлично представяне на проекта за Иван Хадживълков

Стефани получава поздравления след представянето в БАНСтефани получава поздравления след представянето в БАНДесетокласничката Стефани Маринова получи поздравления от БАН за отлично представяне на проекта "Иван Хадживълков – забравеният дарител на Добрич".
Както Бележник вече писа ученичката от ЧПГТ "Райко Цончев" работи в продължение на няколко месеца под ръководството на преподавателя по история Саша Василева. Резултатът от съвместната дейност на учител и ученик беше проект, посветен на най-големия будител и благодетел в историята на Добруджа Иван Хадживълъков. Трудът на Стефани и Василева беше класиран за участие в ученическа научна конференеция в БАН, която се състоя на 18 ноември. На форума бяха представени 26 проекта от цялата страна, но със значим превес на възпитаниците на Националната гимназия за древни езици и култури.
Лъчезарна, убедителна и артистична, 16-годишната Стефани успя да плени публика и жури, които слушаха в захлас историята на видния възрожеденец, разказаха свидетели на презентацията. Впечатлен от яркото присъствие на момичето от Добрич, професор Кендеров спонтанно взел думата и разказал, че такива изследвания са хит в Италия и в училищата там децата точно по този начин представят и популяризират дейците от миналото.
Тази седмица успешното дуо от учител и ученик получи поздравления от БАН за отличното представяне по време на конференцията. Стефани Маринова и нейният ръководител Саша Василева са поканени да получат грамота за "детайлно проучване на разнообразни извори, архивни документи, дигитални ресурси, интервюта с потомци на добричкия благодетел и с историци и общественици не само от Добрич, но и в по-широкия историко-географски регион и представяне на значима българска възрожденска фигура  с цел съхраняване на националната памет за историческото минало."
Последни новини