Новини

Балчиклии ще влизат Ботаническата градина без пари при събития

Ректорът проф. Иван Илчев и кметът Николай АнгеловРекторът проф. Иван Илчев и кметът Николай АнгеловОбщина Балчик и Софийски университет "Св. Климент Охридски" подписаха днес рамково споразумение за сътрудничество в различни области, съобщават от пресслужбата на Белия град.
Кметът на Община Балчик Николай Ангелов и ректорът на университета проф. Иван Илчев се договориха да разработят съвместна целогодишна програма за "зелени училища", която ще бъде насочена към учениците от общинските училища. Специалисти от университета ще съдействат за изграждането на зелени кътове с образователна цел в училищата и детските градини и ще обучават учители по международен проект.
Жителите на Балчик ще могат безпрепятствено да посещават територията на Ботаническата градина при провеждане на културни, образователни, научни и други събития, гласи текст от споразумението.
В рамковия договор е записано, че Софийският университет и Община Балчик ще разработват проекти за съвместно кандидатстване по европейски програми в областта на екологичния и образователния туризъм, устойчивото градско развитие, образованието и опазването на околната среда.
Двете страни ще обединят своите усилия за развитие на научно-изследователската, образователната, културната, социалната дейност и туризма на територията на Университетска ботаническа градина и Община Балчик, пише в документа.