Неделя, 16-ти юни 2024 г. | 01:31:14

Новини

Баба Иванка води в Дъбовик българи от Румъния

Снимка: facebookСнимка: facebookНеуморната баба  Иванка от румънското село Лунка пак ще води фолклорна група в Дъбовик за събора на българите, преселени от Северна Добруджа. Събитието, което ще се проведе за пета поредна година, се организира от читалище "Дора Габе-1940" в  Дъбовик и от Историческия музей на Генерал Тошево. Доктор Галин Георгиев от Института по етнология и фолклористика при БАН ще бъде модератор на дискусията за родовите корени, която  ще се състои на  25 септември. Ще се прожектира нов документален филм, заснет  по време на историческа експедиция през летния сезон.
Визуалният разказ проследява връзката между събития и личности, съхранили паметта на дедите ни на румънска територия, разказва кметът на Дъбовик Стоянка Първева. Заснети са църкви и училища в Горна и Долна Чамурла, в селата Потур, Лунка, Шипотеле. Някои от селищата  са посрещнали експертната  работна група с изоставени сгради, със заличени следи от българското минало и култура. "В Горна Чамурла е направен ремонт на църквата, но населено място като Потур е почти запустяло, духовният му храм е пред разруха. Оживени остават селата Градина и Фантанеле, които са близо до Констанца", отбелязва Първева.
Концертът на фолклорната група от  румънското село Лунка ще  пренесе гостите на  Дъбовик назад във времето на 25 септември.  Създателите на състава са наследници на  смесени бракове, чиито баби и дядовци не се завърнали в изконната българска земя през есента на 1940 година. Ръководител им е баба  Иванка, защото владее най-добре българския език и обичаи.
Продължава записването на  певчески формации и индивидуални изпълнители за конкурсната програма на събора. Участието си вече  са заявили 22 състава. Те ще извисят гласове в китното селище на 26 септември. Към публиката се канят да се присъединят и новите заселници на Дъбовик – три английски и две швейцарски семейства и  постоянно пребиваващи руски фамилии. Всички те са привлечени от хубавата природа, бит, занаяти, песни и танци.
Последни новини