Новини

Арх. Добрева: Решенията на ОбС Добрич се вземат някъде другаде

Общинските съветници от БСП арх. Емилия Добрева ( вляво), Мая Димитрова и Галина МитеваОбщинските съветници от БСП арх. Емилия Добрева ( вляво), Мая Димитрова и Галина МитеваПриетото вчера с 26 гласа решение на ОбС за клуб "Бакарди" е поредната демонстрация, че решенията се вземат някъде другаде, а от ОбС се иска само да ги потвърди. Това обяви днес арх. Емилия Добрева по време на  пресконференция, свикана от БСП.  
Припомняме, че вчера, след искане на собственика на клуб "Бакарди", ОбС на Добрич прие решение за промяна в ПУП на терена пред Дом-паметник "Йордан Йовков". Така парцелът беше разделен на две части – 4 417 кв.м за Дом-паметника и други 641 квадрата, които обхващат прилежащата площ около двуетажната сграда, в която се помещава клуб "Бакарди".
Недопустимо е въобще разглеждането на такова искане. Заявителят се е легитимирал само като собственик на сградата, но не и като собственик на земята, поясни арх. Добрева. Сега предпоставката да се изгради ограда е абсолютна реалистична. Известно е, че като има граници, може да се вдигне ограда, а теренът да смени предназначението си, каза архитектът.
Има два акта за собственост, припомни общинският председател на БСП Мая Димитрова. Разказа, че е не им е предоставена информация кой е актуалният акт за собственост или каква е съсобствеността.
Освен всичко друго с това решение общината нарушава собствения си интерес, обяви общинският съветник от квотата на социалистите Галина Митева. Тя проверила, че Бакарди клуб плаща над 5 хиляди лева месечно на общината. Няма финансова целесъобразност общината да спре да получава тези пари, убедена е Митева.
Решението е правно несъстоятелно и незаконосъобразно и ние ще сезираме областния управител на Добрич, а чрез него и Административния съд, бяха категорични съветниците от БСП.