Новини

Албена АД: Енерго-про вредят умишлено, оставят хотели без ток

Енерго-про вредят умишлено на Албена АД, пречат на курорта да излезе на свободния пазар на електроенергия и оставят хотели без ток. Това коментира днес ръководителят на правния отдел на курорта Нина Николова, цитирана от "Стандарт". Припомняме, че преди това от електроразпределителното дружество разпространиха съобщение, че курортът гони техни служители.
"Взаимотношенията ни имат предистория. С раздържявяването на електропреносните дружество Е.ОН навремето предяви претенция за собственост към 7 от 21-те трафопоста, които са собственост на "Албена" АД, казва Николова. Курортното дружество водило дела за 7-те  трафопоста, но ги загубило на всички инстанции в България. В момента обжалват пред европейския съд. Сега от Енерго-про притежавали само тези 7 трафопоста, а цялата електропреносна мрежа – високо, средно и ниско напрежение е собственост на "Албена" АД, за което имала и нотариални актове. "Решихме да излезем на свободния пазар на електроенергия, защото независимо, че мрежата е наша ежегодно плащаме на Енерго-про такса достъп и свързване, което годишно ни струва между 350-400 хил. лв, обяснява Николова. Освен това енергийното дружество вземало такава тактса и от Виваком, Български пощи, ВиК, които са партньори на Албена и обектите им също са присъединени към албенската мрежа.
"Наехме фирма - "Мега ЕЛ", която проектира и изгради наши трафопостове и искаме да откачим мрежата си от трафопостовете на "Енерго-про и да ги свържем с нашите нови съоръжения. В петък обаче, дойде група на "Енерго-про", придружавана от охрана в черни джипове, която заяви, че ще извършва одит. Вечерта в 1.30 часа на 16 май за час и половина целия курорт остана без ток, а в момента имаме туристи, да не говорим, че се подготвяме за активен сезон и има множество фризери, които са заредени с продукти" твърди шефката на правния отдел.
В неделя сутринта без ток останал хотел "Ралица Супериор", в който в момента има туристи. Веднага от "Енерго про" дошли екипи, които са заявили, че има кабелна повреда и тя трябва да бъде отстранена. Започнал спор кой да отстрани повредата.  
 От "Албена" АД заявяват, че в момента плащат по 200-210 лв. за мегаватчас, а когато излязат на свободния пазар, цената им ще падне на 110-120 лева за мегаватчас.