Новини

60-годишен варненец краде 37 пчелни кошера от Тервелско, ще стои 2 г. зад решетките

60-годишният Веселин М. от варненското село Радан войвода получи присъда от 2 години затвор, задето на 7 март 2016 г. откраднал от тервелското село Нова Камена 37 пчелни кошера на обща стойност 8 140 лева. Наказанието е присъдено от Районния съд в Тервел и потвърдено от Окръжния съдв Добрич.
На посочената дата подсъдимият отишъл с микробус до пчелин в землището на селото, отстранил част от оградата от бодлива тел и натоварил в превозното средство кошерите заедно с намиращите се в тях пчелни семейства. Той имал намерение впоследствие да продаде кошерите, но междувременно кражбата била разкрита от полицията.   
Пред съда в Тервел подсъдимият е признал вината си, както и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства, и присъдата срещу него е била постановена в процедура на съкратено съдебно следствие, като първоначално определеното му наказание е било редуцирано с една трета.
Пред втората съдебна инстанция той обжалва присъдата с мотива, че тя е несправедлива. Окръжен съд – Добрич прецени обаче, че извършеното от подсъдимия деяние се характеризира със сравнително висока степен на обществена опасност, предвид стойността на отнетото имущество, и потвърди изцяло наложеното на мъжа наказание.
Окръжните магистрати счетоха, че самопризнанието на подсъдимия не може да се приеме за смекчаващо вината обстоятелство, тъй като то е направено в хода на съдебното следствие, когато вече са били събрани достатъчно данни за извършеното престъпление. Отчетен беше и фактът, че 60-годишният мъж е осъждан многократно за престъпления от общ характер, включително и за същите по вид деяния. Наложеното му сега наказание той ще търпи в затвор или затворническо общежитие от закрит тип при първоначален строг режим.
Постановеният от Окръжен съд – Добрич съдебен акт е окончателен и не подлежи на касационно обжалване.