Новини

58 предложения в комисията за военни паметници в Добричко

Заседание на комисията "Военни паметници"Заседание на комисията "Военни паметници"Площад в района на квартал "Пинета" в Добрич да носи името на командира на Железния полк от Добричката епопея – полковник Васил Таслаков, е едно от 58-те предложения за инциативи, посветени на 100-годишнината от боевете на Добруджанския фронт през Първата световна война. Предложенията на общините са систематизирани в Индикативен областен план и са на обща стойност около 130 000 лв, съобщават от пресслужбата на областната администрация в Добрич.
Част от средствата за финансиране на мероприята ще се поемат от Националния комитет по организация на честванията. За останалата част ще се търси дофинансиране, обяснява зам. областният управител на Добрич Ивайло Манушев.  Добавя, че предстоят срещи в Министерството на отбраната и други институции. След като се получи официална информация каква сума ще бъде отпусната за област Добрич, Областният план ще бъде актуализиран.
Ето част от предложените иницативи:
– Преименуване на площад в гр. Добрич на името на полк. Таслаков. – Международна конференция на тема "Добруджанският фронт през Първата Световна война";
– Изготвяне на краеведско изследване с имената на всички участници в ПСВ от област Добрич и издаване на книга.
– Изграждане на паметник, посветен на загиналите чинове от 6-та Бдинска дивизия между селата Росеново и Козлодуйци
– Пътуваща експозиция на открито, мероприятия на читалищни библиотеки и училища
– Обновяване на експозицията във Военно гробище - музей, презентации – Публикации в медиите, радиопредавания и др.