Неделя, 16-ти юни 2024 г. | 03:34:28

Новини

500 домакинства в балчишко и помпена станция "Гурково" с по-добро елзахранване,

ЕНЕРГО-ПРО ремонтира въздушния електропровод, който захранва балчишките села Царичина, Гурково и Тригорци. 500 домакинства ще  посрещнат зимата с по-стабилно електрозахранване, съобщават от  електроразпределителното дружество. Екипите на компанията са сменили изолаторите на двадесет стълба с нови силиконови. При тях много рядко възниква пробив на изолацията, в резултат на което електропроводът много по-рядко аварира. Монтирани са и нови метални конзоли, които са много по-здрави и устойчиви на атмосферни влияния. Рехабилитираното трасе от електропровода, който започва от подстанция Балчик, е с дължина около 1200 метра.  
С подмяната на старата изолация на съществуващата въздушна мрежа ниско напрежение над 1100 жители в трите села имат по-надеждно електрозахранване през идващия зимен сезон.
Основният поминък на хората в този район е свързан със земеделието и туризма. Гурково се развива като туристическа дестинация с характерните "Къщи за Гости" и все по-актуалния за региона ловен туризъм. Благодарение на екипите на ЕНЕРГО-ПРО близо 500 домакинства в селото и много туристи ще посрещнат коледно-новогодишните празници на топло и светло.
Теренът, през който преминава електропроводът, е трудно достъпен и при евентуална авария се прави обход по цялата дължина на трасето, което в голямата си част преминава през ниви и овощни градини. Изводът захранва и помпена станция "Гурково", която е много важна за водоподаването на град  Добрич. Продължително изключване на електропровода поради авария би затруднило водоподаването на близо 94 000 жители в района на града. Рехабилитацията на този участък ще намали значително вероятността от възникване на повреди по извода.
Последни новини