Новини

21 мъртви пеликана открити в резервата Сребърна

21 мъртви пеликана са открити в езерото Сребърна след проверка  от Областната дирекция за безопасност на храните в Силистра, съобщава блогът Версинаж.
В понеделник охраната на резервата е съобщила за забелязани на камерите за видеонаблюдение неподвижни птици. Веднага е била назначена проверка. До този момент това не е правено в колонията, защото сега е гнездовия период на пеликаните и те не бива да бъдат безпокоени. Взети са проби от мъртвите птици и са изпратени за изследване в експертна лаборатория в София. Резултатите ще са готови до края на седмицата.
Рано е да се правят предположения, но една от вероятностите е пренаселване на колонията. Не се изключват причините натравяне или птичи грип, според  д-р Себахатин Халид, директор на Областната дирекция по безопасност на храните. Той смята, че става въпрос за натрупване в продължителност на 10-15 дни, а може и повече. Към момента не се налагат допълнителни мерки, защото още са в сила предприетите действия след случая с мъртвия пеликан в Бургас.
По данни от резервата Сребърна в колонията са регистрирани 65 двойки птици. Вчера е установено, че има излюпени млади пеликани.  Други видове мъртви птици не са открити.