Новини

20 см. делят Добрич от второ наводнение

Нивото на водата в дерето край ДКЦ 2 не мърда от 16 часаНивото на водата в дерето край ДКЦ 2 не мърда от 16 часа20 сантиметра. Толкова  е необходимо, за да се вдигне нивото на водата над моста край ДКЦ 2 и да залее района наоколо. Това разказаха пред Бележник граждани от района на Хуманитарна гимназия, които през половин час ходят да оглеждат дерето край Индустриалната зона. Нивото на водата в северното дере не помръдва от следобедните часове, разказаха хората. Преди това на два пъти се качвало и после се понижавало. Към 16 часа обаче положението станало константа – нито нагоре, нито надолу, въпреки че от пожарната изпомпвали на две места. Собственици от промишлената зона обясниха, че ще следят нивото цяла нощ. Гражданите също ще будуват. Притеснени сме, защото пропускателността на канализацията е 30 проецента и не може да поеме водата, разказаха пред Бележник собственици на имоти край Хуманитарна гимназия. Те се уверили с очите си, след като се наложило да се включат през месец август към канализацията. Днес отново водата не можела да се оттече и избивала от шахтите. В  ранния неделен следобед  екипи на Гражданска защита минали в района и предупредили, че е възможна евакуация.
Ето официалната информация за ситуацията към 18 часа, съобщена от община Добрич:
На входа на Добрич оттокът на водата, която идва от село Богдан, е със същия дебит, какъвто наблюдавахме в следобедните часове. Скоростта на оттичане е същата. В Градския парк оттокът преминава точно на ръба на профила на коритото до изхода на бул."Русия". Пред Спортен комплекс "Русалка" има разлив. Част от водата се оттича по наклона и се влива в езерото. Засега то поема водата. Днес екипи на Пожарна безопасност отводняваха приземните етажи в ЦДГ 24. Служители на община Добрич и общинското дружество "Жилфонд Инвест" работиха по отоплителната инсталация в сградата, за да я съхранят в изправно състояние. Продължава отводняването на ДКЦ II, където водата избива от шахтите, поради големия дебит в коритото на реката, което е в непосредствена близост до сградата. И там дружеството взе бързи мерки по демонтаж на горелките от котелното помещение.
Община Добрич прави всичко възможно и кметът ръководи цялата дейност и координира действията с органите на реда, с дирекция "Пожарна безопасност" и оператора ВиК. Обходът и наблюдението на коритото на реката продължават докато е необходимо, за да се вземат адекватни мерки и решения съгласно обстановката.
Последни новини