Новини

19 май е Ден за борба със затлъстяването в Европа

Половината от всички възрастни хора и една пета от децата в страните от Европейския регион са с наднормено тегло. От тях една трета са вече със затлъстяване. Експертите алармират, че в Европа свръхтеглото и затлъстяването се превръщат в епидемия. По данни на СЗО между 30 и 80 на сто от хората над 18 години в повечето европейски държави са с наднормено тегло. Мисията на Европейския ден за борба със затлъстяването е да създаде по-здрава Европа, като значително намали броя на гражданите в ЕС със заболявания и преждевременна смърт, свързани с наднорменото тегло и затлъстяването.
В България през 2011 г. 2 милиона от възрастното население е със свръх тегло, а един милион със затлъстяване, 200 хиляди от децата също са със свръх тегло, а 67 хиляди от тях са със затлъстяване, отбелязва проучване на Националния център за опазване на общественото здраве.
Затлъстяването е заболяване, което се дължи на натрупване на мастна тъкан в организма на човека. В зависимост от степента на това натрупване, състоянието се определя като наднормено тегло или като затлъстяване.
Затлъстяването е резултат от нарушен енергиен баланс – съотношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека. Основно условие за постигане и поддържане на здравословно телесно тегло е добрият баланс между разход на енергия при работа и прием на енергия с храната.
То е причина за развитието на редица заболявания: сърдечно-съдови (атеросклероза, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт), захарен диабет тип 2, злокачествени новообразувания, ставни и дихателни заболявания и др.
За целите на практиката, оценката на телесното тегло се прави най-често посредством индекса на телесна маса - ИТМ, който представлява съотношението на телесното тегло, изразено в килограми спрямо ръста, изразен в метри и повдигнат на квадрат:
                
                   Телесно тегло (кг)
ИТМ =    -----------------------------       =   кг/м2
                      Ръст2 (м2)
Класификацията на теглото и свързания с него здравен риск според Световната здравна организация са:
                                                  ИТМ (кг/м2)                   Риск от заболявания
Поднормено тегло                до 18,5                                   Повишен
Нормално тегло                         18,5 - 24,9                           Нисък
Наднормено тегло                      25,0 - 29,9                         Повишен
Затлъстяване I степен                30,0 - 34,9                         Умерено повишен
Затлъстяване II степен               35,0 - 39,9                         Висок
Затлъстяване III степен      над 40,0                                   Много висок
Особен риск е затлъстяването при децата, тъй като се формират голям брой мастни клетки, които остават при възрастния човек и не намаляват дори и той да отслабне. Ето защо профилактиката на затлъстяването в зряла възраст започва още в детския и юношеския период.
Акцентът, поставен от Европейския съюз и националните правителства, е главно върху храненето и физическата активност, тъй като през последните години затлъстяването се превръща в епидемия не само сред възрастното население, но и сред децата в Европа. Ключът към здравословното хранене се крие в начина на балансиране количеството на всяка една от хранителните групи в ежедневния ни режим, така че да се чувстваме здрави и изпълнени с енергия. Експерти от Националния център по обществено здраве и анализи – София разработиха препоръки за здравословно хранене на населението в България:
1. Консумирайте разнообразна храна. Отделяйте достатъчно време за хранене в приятна и спокойна атмосфера.
2. Консумирайте зърнени храни като важен източник на енергия. Предпочитайте пълнозърнест хляб и други пълнозърнести продукти.
3. Ежедневно консумирайте над 400 грама разнообразни зеленчуци и плодове, за предпочитане сурови.
4. Предпочитайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол.
5. Избирайте постни меса, замествайте често месото и месните продукти с риба, птиче месо или бобови храни.
6. Ограничавайте приема на животински мазнини. При готвене замествайте животинските мазнини с растителни масла.
7. Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски продукти, избягвайте консумацията на безалкохолни напитки, съдържащи захар.
8. Намалете консумацията на сол и солени храни.
9. Ако консумирате алкохолни напитки, приемайте ги в умерени количества.
10. Поддържайте здравословно тегло и бъдете физически активни всеки ден.
11. Приемайте ежедневно достатъчно вода.
12. Приготвяйте и съхранявайте храната по начин, осигуряващ нейното качество и безопасност.