Новини

150 реконструктори възраждат спомена за Добричката епопея през уикенда

4 оръдия, 4 тежки картечници, 120 пушки, 10 000 халосни патрона и 200 пиротехнически разрива ще бъдат приведени в употреба в събота и неделя в Добрич по време на възстановката на военно-историческото събитие, известно като Добричката  епопея. Става дума за международен фестивал на историческия реализъм, в който ще вземат участие 150 реконструктори от 5 държави –България, Русия, Украйна, Латвия и Израел. Участниците ще пресъздадат българската, румънската, руската армии и сърбо-хърватската дивизии, воювали през 1916 г. край Добрич. Възстановката е посветена на 100-годишнината от кървавата тридневна битка, разразила се някога между 5-ти до 7-ми септември на фронт от 20 километра. Мястото на действието е районът на старите казарми в Добрич.
Военният фестивал, който ще покаже похода на Трета българска армия за освобождението на Добрич, ще се проведе на 27-ми и 28-ми август. Организатори са Община Добрич и Регионален клуб "46-ти пехотен Добрички полк" на Национално дружество "Традиция".  
Връщането назад във времето ще започне точно в 10 ч. на 27 август, когато вратите на бившето поделение ще се отворят, за да разкрият на гражданите и гостите на града как са живели нашите предци преди 100 години. Наред с войнишкия бит, униформите и снаряжението на участвалите в Добричката епопея армии, ще бъдат представени и моменти от цивилния живот в началото на миналия век.
Ще бъде показана и историята на българската армия от Средновековието до Втората световна война чрез специален музей на открито, в който ще бъдат подредени оръжия от различни епохи. Предвиден е и новобрански център за начално военно обучение на децата, в който най-малките посетители ще могат да упражняват различни умения – хвърляне на гранати във вражески окоп, прицелна стрелба, бой с нож и приклад срещу чучела, пълзене под бодлива тел под ръководството на запасни офицери.
В 17 ч. на 27 август кавалерийските и пехотни реконструкторски групи ще преминат в тържествен марш през центъра на Добрич, след което ще отдадат почести на Мемориалния комплекс "Военно гробище".
Кулминацията на фестивала ще е възстановката, която ще започне в 11 ч. на 28 август.
По план в битка ще влязат 120 въоръжени реконструктори, а 30 местно опълчение ще помага на защитниците на Добрич.
На финала вихрената атака на българската кавалерия ще реши изхода на епичната битка.