Новини

15 млн. души говорят български език. От преселниците зависи дали ще го съхранят

Ана КочеваАна Кочева"Около 15 млн. души по света говорят български език, от тях 7 млн. души са в България, 3 млн. са на Балканите, а останалите 5 млн. са навсякъде по света", съобщава доц. Ана Кочева от Института за български език към БАН в ефира на БТВ.
"Преселническите вълни на българите в чужбина са решаващ фактор за поддържането и консолидирането на езика. Езикът има поколенчески характер, при първото поколение се държи здраво, при второто е в известно отстъпление, а при третото вече е семеен спомен, но роля играят изключително много фактори – напр. обкръжение и смесени бракове", коментира доц. Кочева
Данните за нашенците, съхранили езика, са описани в карта, изработена от учени от Института за български език към БАН. Картата е изготвена през последната година и са използвани данни от Агенцията за българите в чужбина.
"От 2005 г. в Илинойз, българският език е официален в данъчната администрация. Скоро се очаква и в други щати в Америка да се случи", прогнозира доц. Кочева.
"Испания е предпочитана страна за мигриране, за последната година българите там са нараснали от 200 на 300 хил. Цели родопски села мигрират там", казва още изследователката.