Новини

116 филми се състезават на кинофеста в Двореца край Балчик

116 филма от цял свят се състезават в конкурсните програми на 12-тото  издание на Международния фестивал за късометражно кино "В Двореца", който тръгна днес в Балчик и ще продължи до 4 юли.  Панорамните програми са 18. В секцията за документален филм са селектирани 17 ленти. Победителят в този раздел ще получи наградата "Дисекция на Демокрацията", която е предназначена за филми с активна гражданска позиция.
За първи път в рамките на фестивала ще се проведе конкурс за най-добър късометражен филм от Черноморския регион, в който ще се състезават 15 филми от Турция, Грузия, България, Украйна, Русия, Азербайджан и Румъния.
Стартът на церемонията по откриването на  феста бе даден в 13 часа в Каменната зала на комплекс "Двореца". В 21 часа на плажа под бившата румънъска резиденция  ще започне първият концерт от програмата на Music Palace Fest, който ще бъде с вход свободен и ще представи младия американски музикант и поет Брайън Смит. Международно жури ще оценява състезателните програми – международна и национална.