Новини

1000 лв глоба за разведен татко, вземал щерка си извън графика

Районните магистрати в Каварна санкционираха разведен татко, поискал да вижда децата си постоянно, а не по съдебен график. Мъжът с инициали Т.И.Т. е освободен от наказателна отговорност и ще плати глоба от 1 000 лева.  Двете деца са поверени  на майката с неприсъствено решение от януари миналата година. Съдът се произнася бащата да ползва „режим на лични отношения” две съботи в месеца /втората и четвъртата/ от 10.00 до 17,00 часа, без пренощуване. Магистратите определят още 20 дни  ваканционно време, в което мъжът безпрепятствено  да общува с хлапетата.
Т.И.Т.  не  спазва графика и контактува с децата си в дни, различни от втората и четвъртата събота. Бившата  му жена се оплаква от  неговото поведение  в РУ на МВР и в Районната прокуратура на Каварна. Една от жалбите й, от месец февруари тази година, е последвана от преписка. Мъжът  е предупреден да се съобразява с режима и за известно време той спазва правилата. На 1 юни обаче отвежда дъщеря си без знанието на близките,  взема я, докато тя си играе на улицата пред дома й в Каварна. Връща я на 18 юни след многократни  молби по телефона от майката и нова жалба, постъпила в полицията на 10.06.2014 г. Времето, прекарано с детето, е извън предвиденото в графика на бащата. Неговите 20 допълнителни дни за лични контакти се оказват изчерпани още преди месец юни, защото дъщерята  е гостувала на таткото в Генерал Тошево по време на коледната, зимната и пролетната ваканция.
Бащата се признава  за виновен в нарушаване на  съдебното решение за  личните контакти. Пояснява, че е искал да вижда децата си. Изразява съжаление, моли районното съдилище за минимално наказание. Съдът приема, че са налице смекчаващи вината обстоятелства  и глобата ще бъде достатъчна за "предупредително и възпитателно въздействие". Санкцията  от 1 000 може да се обжалва в 15-дневен срок пред Окръжния съд.