РЕКТОРЪТ НА ВУМ ТОДОР РАДЕВ:

ИМА ПРОЕКТ ЗА ВУЗ В ДОБРИЧ, НО НЯМА КОЙ ДА ГО ПРИДВИЖИ!*

 

Бележник.бг

 
 

"Ако наистина някой в тази държава мисли, че Южна Добруджа принадлежи към България, то тъжно е, че в този регион няма дори едно самостоятелно висше училище. В Северна Добруджа има 6 висши училища –  от Тулча до Констанца, а нашият край е изолиран някак си. За сравнение ще кажа, че в Благоевград, който се намира в Пиринска Македония, има три висши училища –  Благоевградски университет, Югозападния и един самостоятелен колеж.

Младите хора съживяват един град. Присъствието им прави мястото атрактивно за инвестиции, защото първото нещо, което инвеститорът пита е: "Има ли квалифицирани кадри? Има ли университет, който да произвежда кадри?" Аз ще кажа, че преди да се появят университетите в Благоевград, той беше с 35-40 хиляди население, а Добрич имаше 120 хиляди жители. В момента Благоевград има 80 хиляди, а аз не зная дали в Добрич са останали 80 хиляди. В Благоевград само студените са 15-20 хиляди души. А, ако тези хора останат да работят там, където учат, създават семейства и работни места.

Ние (Б.а. Висше училище по мениджмънт) сме направили най-трудното – постигнали сме положителна оценка, доказали сме, че има академичен потенциал и ресурси и можем да създадем такова училище. И от седем години чакаме решение за Добруджанското агробизнес училище. Следващата стъпка би следвало да бъде така – този проект отива при министъра, той го вкарва в парламента. Вече минаха няколко министри, но те казват: "Така е, но нямам срок." Трябва да има някакъв натиск, някакъв интерес. Градчета, които нямат особен опит (Видин, Кюстендил), проглушиха България, че искат да имат висше училище и дори нямат представен проект. А ние сме единствените, които имат одобрен проект, който по всички правила може да тръгне, но той просто си седи.

Градове като Добрич са идеални за академични среди – по-тихи, по-спокойни, студентът може пеша да отиде до училището. Големите университети в Америка са в малки градчета с по 30-40 хиляди жители. И в Англия е така – Оксфорд, Кеймбридж. А в България вкарваме стотици хиляди студенти в София, която е задръстена от транспортни проблеми.

 

*Ректорът на Висшето училище по мениджмънт Тодор Радев има икономическо образование, доцент е по международна икономика, има  докторска степен, получена в икономическия институт в БАН, където е работил 20 години. Разговорът с него беше проведен миналата година и не е публикуван до момента.