Артбележник

Запазеният и все още можещ мъж Ники Урумов гостува на Добрич

Актьорът Николай Урумов  ще представи невероятните истории на един плевенски бохем в новия си моноспектакъл "Ти си жена, аз съм мъж, желанията ни са еднакви!". Премиерата е насрочена за 26 ноември /сряда/ от 19.00 часа в камерната зала на ДТ "Йордан Йовков".
 Спектакълът е сценична адаптация на книгата "Убийте артиста!", написана от театралния директор Илко Иларионов. Урумов получил като подарък сборника с хумористични разкази и  не се поколебал да влезе в ролята на Гошо Железничаря. Със самоуверената фраза: "Машинист съм, но всъщност работя в театъра", героят му се възползва от възможността да плени не едно женско сърце. Той се отнася иронично към несполучливия си брак и като "запазен, все още можещ мъж" не се притеснява да провокира дамите с дежурна реплика, избрана за заглавие на пиесата. Актьор повече в живота, отколкото в театъра, Гошо Железничарят си позволява да дава комични напътствия на неопитните в любовта и в сценичното изкуство. Съветите на чешита надхвърлят рамките на най-близкото му обкръжение, той започва да ръси критични бележки към истинските  артисти и драматурзи, с които  съдбата го среща.
Знаменитият железничар от пиесата е реално съществувала личност, с която Иларионов бързо се сприятелил.  Истинският машинист е успял да регистрира участие в театралната постановка "Всички и никой" по Йордан Радичков и в българския игрален филм "Грях".  Той се е движил в средите на големи таланти като Стефан Данаилов и Наум Шопов.  Зевзекът е станал популярен сред съгражданите си  с многобройни истории,  които  театралният началник записал и направил достояние на широката аудитория.