Артбележник

С романтична серенада откриват камерния сезон в Добрич

Български камерен оркестърБългарски камерен оркестърС оркестрация на романтичната "Малка нощна музика" на Моцарт ще започне сезонът на камерната музика в Добрич. Почитателите на класиката могат да се насладят на концерта на Българския камерен оркестър на 30 септември от 19.00 часа в Огледална зала "Нели Божкова".
Програмата включва изпълнения на популярния "Танц със саби" на Хачатурян и Адажио от балета "Спартак". Меломаните ще чуят и творби на Прокофиев, Григ, Менделсон. Както винаги диригентът Алексей Измирлиев ще представи накратко произведенията и композиторите пред публиката.
Ръководителят на оркестъра е убеден, че словесните акценти допринасят за истинското преживяване на нотирания текст, правят аудиторията по-съпричастна към изпълнението.
Началото на концерта с моцартовата "Малка нощна музика" е съзнателно подбрано. Това е една необичайна за времето си серенада, която е била създадена изцяло за струнни инструменти. Преди нея "нощният" жанр е изобилствал от изпълнения с духови инструменти и контрабас.
Традициите в големите музикантски страни датират от 700-800 години, напомня Алексей Измирлиев. Ерудираният диригент и приятел на Добрич е обогатявал опита си в редица държави, допринесли за развитието на класическото изкуство. Той е първият български стипендиант в Германия по линия на немската Академична служба за размяна. Получил е майсторска диплома във Висшето училище за музика в Мюнхен, в класа на проф. Херман Михаел. Учил е при големия диригент Франко Ферара в Сиена, Италия. След това е ръководил успешно оркестри в Испания и Аржентина.