Артбележник

Организираха бал по мотиви от романа "Гордост и предразсъдъци"

Снимка: Кристофър ФърлонгСнимка: Кристофър ФърлонгБал, в който  участниците са облечени като героите от романа на Джейн Остин "Гордост и предразсъдъци", бе организиран в Англия.
Артистичното събитие се състоя в имението Чатсуорт, където Остин пише известния си роман, съобщава БГНЕС.
Всички дами се появиха в дълги рокли с класически квадратни деколтета и къси бухнали ръкави. Повечето рокли бяха силно стеснени под бюста съгласно модните тенденции от епохата на романа. Нежните участнички в стилната проява имаха дълги ръкавици, които са задължителни, ако са извън дома си.
Господата също се явиха в подходящо облекло –  ботуши Уелингтън, перфектно вързани копринени шалчета, жилетки и сака.
Балът "Гордост и предразсъдъци" се организира по случай 201 години от публикуването на романа. Билетите за събитието струваха по 85 паунда за един човек. Вечерта започна с шампанско и ордьоври, а по време на вечерята бяха изпълнени няколко песни и поеми.
Писателката Джейн Остин посещава имението Чатсуорт през 1811 г., когато пише романа си "Гордост и предразсъдъци". Смята се, че този дом е вдъхновението за Пембърли – резиденцията на романтика г-н Дарси. Главната героиня Елизабет Бенет се среща с г-н Дарси за първи път на подобно събитие. Както знаем от сюжета, в началото тя не харесва аристократа.
Имението Чатсуорт е дом на херцога на Девъншир от 1549 г. и е споменато в романа като едно от именията, които Елизабет Бенет посещава, преди да стигне до Пембърли.