Артбележник

Мексикански режисьор е големият победител на Оскар 2015

Алехандро Гонзалес ИняритуАлехандро Гонзалес Иняриту87-те награди "Оскар" завършиха с триумф на "Бърдмен, или неочакваната добродетел на невежеството" на Алехандро Гонзалес Иняриту. Произведението спечели призовете за най-добър филм, за режисура, за оригинален сценарий и за операторско майсторство. Филмът на Иняриту надигра своя основен съперник "Юношество". Сниманият 12 години опус на Ричард Линклейтър за израстването на едно момче остана само с отличие за поддържаща женска роля на Патриша Аркет, съобщават световните агенции
Двама велики учени бяха "отличени" с "Оскар". Еди Редмейн заслужи статуетката за мъжка роля с вълнуващото си превъплъщение в парализирания Стивън Хокинг (в "Теорията на всичко"), а "Игра на кодове" почете паметта на Алън Тюринг, спечелвайки "Оскар" за адаптиран сценарий.
Джулиан Мур бе безапелационна победителка при жените с "Все още Алис", а Джей Кей Симънс отвя конкуренцията в ритъма на джаза и спечели наградата за най-добра поддържаща мъжка роля с "Камшичен удар". Филмът има още две награди – за звук и смесване на звук.
Джей Кей Симънс, Патриша Аркет, Джулиан Мур и Еди РедмейнДжей Кей Симънс, Патриша Аркет, Джулиан Мур и Еди Редмейн"Гранд хотел Будапеща", който имаше девет номинации, включително за най-добър филм, трябваше да се задоволи с отличия в по-маловажни категории. Живописното платно на Уес Андерсън спечели "Оскар" за сценография, костюми, грим и прически и музика (на Александър Деспла). Още един филм с много номинации - патриотичният "Американски снайперист" на Клинт Истууд не бе сред големите победители. Той взе само наградата за монтаж на звукови ефекти. "Селма" също остана с един "Оскар" - за песен (Glory, изпята и на живо на церемонията), но в годината на "белите "Оскари" това стана повод да се отдаде почит към чернокожите американци и тяхната борба за права.
Зрелищният "Интерстелар" е заслужилият победител за визуални ефекти. Полската чернобяла елегия "Ида" е най-добър чуждоезичен филм, а "Героичната шесторка" – най-добра анимация. "Гражданинът 4" за Едуард Сноудън е носителят на "Оскар" за документален филм.
Водещ на церемонията бе Нийл Патрик Харис, който имаше тежката задача да наследи зад микрофона изключително успешната Елън Дидженерис.

Ето всички на носителите на "Оскар" 2015:

Най-добър филм – "Бърдмен"
Главна мъжка роля: Еди Редмейн  – "Теорията на всичко"
Главна женска роля –  Джулиян Мур във "Все още Алис"
Режисура – Алехандро Иняриту за "Бърдмен"
Поддържаща мъжка роля – Джей Кей Симънс  в "Камшичен удар"
Поддържаща женска роля  – Патриша Аркет - "Юношество"
Оригинален сценарий – "Бърдмен"
Адаптиран сценарий – "Игра на кодове"
Операторско майсторство – "Бърдмен"
Музика – "Гранд хотел Будапеща"
Оригинална песен: Glory – "Селма"
Монтаж – "Камшичен удар"
Дизайн на костюми – "Гранд хотел Будапеща"
Грим и прическа – "Гранд хотел Будапеща"
Чуждоезиков филм – "Ида"
Късометражен игрален филм – "Телефонно обаждане"
Късометражен документален филм – "Кризисна телефонна линия - За ветерани натиснете 1"
Звуков монтаж – "Американски снайперист"
Звуково смесване – "Камшичен удар"
Визуални ефекти – "Интерстелар"
Късометражен анимационен филм – "Празник"
Пълнометражен анимационен филм–  "Героичната шесторка"
Пълнометражен документален филм – "Гражданин 4"
Сценография – "Гранд хотел Будапеща"