Артбележник

Мадам Коани от Добрич влиза в затвора, за да загине с любимия си

Димитринка Райчева в ролята на мадам КоаниДимитринка Райчева в ролята на мадам КоаниСопраното Димитринка Райчева ще изпълни ролята на Мадалена де Коани в най-новата опера на варненска сцена. Силният драматически сюжет на постановката "Андре Шение" ще развълнува меломаните в морската столица на 17 ноември от 19.00 часа. Добричлийката ще пресъздаде любовта, реалността и отчаянието на героинята в една преломна историческа епоха, белязана от Френската революция.
Това е третата  изява  на Райчева с музиката на Умберто Джордано  и романтичното либрето на Луиджи Илика. Дебют ще направят колегите й Валерий Георгиев (тенор) и Пламен Димитров (баритон). Действието пресъздава ярки моменти от живота на  Андре Шение (1762-1794), който оставя шедьоври на френската поезия, но отива на ешафода малко преди свалянето на Робеспиер.  Поетът e описал мадам  Коани  в стихотворението си "Младата пленница".  Ето защо либретистът допълва известните исторически факти около  Шение с една красива любовна история. Луиджи Илика изпраща Мадалена да подкупи тъмничаря, за да заеме мястото на друга затворничка и да загине заедно с любимия си.
Познавачите на оперното изкуство отбелязват, че  произведението на композитора  Умберто Джордано се отличава с  реминисценции от най–добрите  творби на съвременниците му, от " Манон Леско" на Пучини, например, представена три години по-рано. Ролята на Мадалена  де Коани се изгражда трудно, след много напрежение и търсене на образа. Пред сопраното стоят предизвикателствата на  лирико-романтични състояния и  драматична експресивност, на  умолително, разказвателно или буреносно оперно пеене. С дългите фрази и високите тонове  един от дуетите на Мадалена и Андре достига до три фортисими. Знаменитата ария на де Коани La mamma morta е изпълнявана от Ана Нетребко, Гена Димитрова и изключителната Мария Калас, чиято версия звучи във филма "Филаделфия".  
За знаковата партия в репертоара си Димитринка Райчева споделя: "Това е веристична, сериозна опера, която се реализира много рядко в световен мащаб. Трябва да се чуе и да се види. Ролята е прекрасна и съм много доволна, че  я направих." Оперната певица представя образа с медено руса перука, тъй като смелата й героиня е блондинка. Изпълнителката пояснява, че има леко любовно спречкване  във второ действие,  в което се пее  "заравям пръсти в твоите руси коси".  По думите на Райчева, това е поредната опера,  в която тенорът и сопранът са заедно, а баритонът остава встрани.
Последни публикации