Артбележник

Лисицата, която посочва по кой път да тръгнем

Галин НикифоровГалин НикифоровШестият роман на  писателя Галин Никифоров* "Лисицата" се  появи на книжния пазар. Софийската  му премиера е насрочена за 26 ноември. Проф. Амелия Личева и Захари Карабашлиев ще представят изданието в столичната книжарница "Сиела"  от 18.30 часа.
Историята започва с разплитането на мистериозно убийство. След като си набелязва къщата на гръцкия богаташ  Венизеус Аристеас, дребен обирджия проучва навиците на домакина и веднага  избира план за действие. Всичко  е  добре замислено и изпълнено, но след нощните набези  Аристеас е намерен мъртъв, а  на ченгетата не им отнема много време да прегледат записите от камерите, да намерят  крадеца и да го закопчаят. Той все пак успява да скрие плячката, в която се съдържа може би единствената улика за извършеното преди обира убийство. Авторът ни повежда от мрачното фоайе на Трето районно до стаята на дежурен полицай, на когото "поради липса на персонал му се налага да играе и доброто, и лошото ченге едновременно".  Романът ни среща с полицейския психолог и със съдбата на загадъчна дама, белязана от безсмъртието. Книгата е изградена около притчата за митична лисица, която, според древното предание, знаела тайната на вечния живот, но не се възползвала от нея. Сюжетът събира на финала главните герои в една стара църква край Килкъни, Ирландия.  В малкото време, което им е отредено на земята, те трябва сами да изберат пътя към  щастието и любовта.


*Галин Никифоров е роден  в Добрич през 1968 г. Завършил е Математическата гимназия в родния си град,  инженерно-химическо образование в Пловдив и икономическа специалност във Варна. Никифоров е сред открояващите се имена в съвременната българска литература. Сред романите му са "Добро момче", "Фотографът", "Лятото на неудачниците", "Къщата на Клоуните". Отличен е с наградата "Роман на годината" и с  националната награда "Елиас Канети". 

Последни публикации