Артбележник

Лиляна Русева – козметичката, която рисува пейзажи

Лиляна РусеваЛиляна РусеваКозметичното студио на Лиляна Русева прелива от картини. Маслените платна с много слънце, жита, слънчогледи и пейзажи на стари градски къщи надничат отвсякъде в салона. "Обичам да рисувам. Това ми доставя удоволствие и радост. А, като ги харесат, имам чувството, че ще литна", споделя с усмивка Лиляна. Тя е родом от Банско. Преди 27 години дошла да живее в Добрич, защото се омъжила за добруджанец. Рисуването й е страст още от детските години. Стояла с часове пред старите къщи в Банско и пресъздавала красотите върху белия лист. Има десетки графики оттогава. После животът дошъл със своите ангажименти – семейство, работа. През 2001-ва година отворила козметичния салон по улица "Иван Вазов" в Добрич. Като поотраснали децата, почнала да рисува отново. Заменила обаче молива с четка и масло. Преди пет години, когато картините станали много, решила да ги смъкне в студиото. "Исках да продължа да ги гледам, както си работя", връща се към спомените  козметичката. Получил се неподозиран ефект. Клиентите започнали да им се радват и дори да ги купуват. Случвало се да й вземат картини, както са още мокри.  "Въобще не съм и помисляла, че ще ми ги харесат и даже ще почнат да ги купуват", разказва Лиляна. Неочакваното признание я окрилило и вдъхновило. А домашните и приятелите я подкрепили, зарадвали се, казали й: "Давай! Напред!" И тя продължила.
Преди две-три години решила да започне да  излага творбите си в Отскоро Лили се впуснала в синьото, но и в него прокарва жълто.Отскоро Лили се впуснала в синьото, но и в него прокарва жълто.едно магазинче в Балчик. Нейните картини вече са отнесени в Холандия, Русия, Норвегия, Румъния и България. Седем са продадените платна само в началото на този сезон.  
Лиляна рисува предимно пейзажи – природни картини, стари градски къщи, море... Понякога рисува и цветя, но пейзажите са голямата й страст. "Не зная защо, но ме влече есента с нейните жълти цветове. Много обичам да рисувам слънчогледи и жита. Падам си по топлите цветове. Отскоро се впуснах малко в синьото, но и в него ще прокарам жълто. Има моменти, когато ръката ми прави мазка, различна от това, което искам и това ме удивлява. Не че някой движи ръката ми. В никакъв случай. Просто да се рисува с масло е уникално!"
Тя се отдава на хобито си вечер или в почивните дни. И въпреки че обожава пейзажите, няма много време да излиза навън и да рисува,  защото е заета в студиото. "Искам да го направя. Много ми се рисува в Боженци, например, но ... Няма нищо по-хубаво от това да идеш сред природата и да рисуваш. Но трябва да помъкнеш много бои и много неща със себе си, да отделиш и време. Затова предпочитам, когато си харесам някоя гледка, да си я заснема и да си рисувам по нея. Може би ще изляза сред природата, когато се пенсионирам", смее се Лиляна