Неделя, 16-ти юни 2024 г. | 03:10:18

Артбележник

Каварненски театрали правят предложение по Чеховски

Сцена от постановка на трупатаСцена от постановка на трупатаРежисьорът Димитър Еленов ще представи пред каварненската публика творчеството на Чехов. Постановката "Предложението" ще се играе на 8 и 9 декември в залата на читалище "Съгласие".
Ролите са поверени на актьори от  театралната трупа  в морския град и млади таланти от студия "Зеници". Съвременната хореография е създадена от Лора Пехливанова. За мултимедията на спектакъла ще се погрижи Иван Динев.
Шеметният водевил е изграден върху абсурдното разминаване между намерение и действие. Диалозите ни  срещат с подозрителния земевладелец Иван Ломов и неговата избраница Наталия Степановна. Бащата на момичето е щастлив, че посетителят Ломов е дошъл да поиска ръката на дъщеря му, а не  пари назаем, например. Романтичният копнеж за близост обаче е разсипан от дребнави спорове между младите хора-за стойността и достойнствата на притежаваните от тях имоти, за качествата на ловните им кучета. Житейското време изтича като пясък между пръстите, отвъд красивите отношения избуяват самозаблудите  и гордостта, офертата за женитба е почти осуетена.
"Предложението" на каварненската читалищна трупа   поднася на зрителите размисъл в забавлението. Театралите се доверяват  на  Чехов като драматург,  брилянтен не само  в големите пиеси, но и в малките форми. Кратката комедия,  написана  през 80-те години на 19-ти век, поставя актуалната в съвременното общество тема за егоцентризма и пълнотата на живота.  Оригиналният  текст  се противопоставя на  суровите претенции, лъжливите стереотипи и съмнителните социални конвенции, които пречат на нормалното общуване между хората. Водевилът на Чехов е отправна точка към уюта на толерантността,  към духовните и човешките ценности. В него кристализира  мъдростта на автора, че  "който не може да вземе с ласка, няма да вземе и със строгост".