Сряда, 29-ти май 2024 г. | 14:51:14

Артбележник

Изящна Бъдни вечер по Чайковски подготвят за Белия град

Едно от най-изпълняваните произведения в света по време на коледните празници, балетът "Лешникотрошачката", ще има своята романтична премиера в Балчик. Гастролът на Бургаската опера е предвиден за 19 декември от 18.00 часа в читалище "Паисий Хилендарски".
Прима балерината Галина Калчева ще танцува централната партия, с която ще върне публиката към детството и невинността, към мечтите и коледните чудеса. С безупречната си класическа техника тя ще потопи зрителите в искрящата феерия на две поредни действия. Солистите Стоян Фъртунов и Недко Георгиев ще оставят своите изящни стъпки в тази зимна приказка, представяна на сцена всяка година по едно и също време. Бургаската трупа  поднася своя сезонен подарък и романтичния копнеж по Чайковски като обединява няколко поколения изпълнители. За детските роли са привлечени  възпитаници от  балетните паралелки на  училището по сценични изкуства "Проф. П. Владигеров". Хореографията и режисурата са поверени на професор Хикмет Мехмедов.
Приключението със силуетите на главните действащи лица започва в  една омагьосана Бъдни вечер, под тежките клони на украсеното  елхово дърво. Сценичната интерпретация  докосва нежно, без усилие Хофмановия приказен сюжет. Лешникотрошачката е омагьосан красив принц. Маша и принцът се влюбват един в друг. Луната лодка ги отвежда в прекрасното царство на цветята. Всички са щастливи. Спектакълът, посветен на Маша и нейния магически свят, ни предлага чисто забавление и чудесно ваканционно преживяване.   .
Чайковски композира балета „Лешникотрошачката" преди  122 години. Премиерата  се състои на 18-ти декември 1892 г. в Мариинския театър на Санкт Петербург, в една вечер с операта "Йоланта". Някои от ролите са разпределени на децата от Императорското театрално училище. Един от най-колоритните руски аристократи, княз Феликс Юсупов /1887 – 1967/, заделя от своето богатство, за да може години наред "Лешникотрошачката" да се играе по Коледа във Великобритания и във Франция. През 1944 г. спектакълът е поставен в Сан Франциско, САЩ. Произведението на Чайковски дебютира при огромен успех и в Ню Йорк. Този декември то  отново ще заблести по десетки руски и европейски сцени, ще се играе почти всяка вечер в Warner Theatre, Вашингтон.