Артбележник

Ирански филм спечели "Златната мечка" на Берлинале 2015

Пременницата на Панахи със "Златната мечка"Пременницата на Панахи със "Златната мечка"Иранският филм "Такси" спечели наградата  "Златна мечка" за най-добър филм на 65-тото издание на престижния международен кинофестивал Берлинале, предадоха световните агенции. Режисьорът на лентата Джафар Панахи излежава в момента 6-годишна присъда за "опит за престъпления срещу националната сигурност", защото искаше да заснеме документален филм за масовите протести след президентските избори от 2009 г. Освен това му е наложена 20-годишна забрана да се занимава с кино, да дава интервюта и да напуска страната. По тези причини наградата получи племенницата на Панахи, която бе аплодирана бурно от залата.
Отличието за най-добър режисьор бе поделено между Ради Жуде от Румъния за филма "Браво!" и полякинята Малгожата Шумовска за ленетата "Тяло". "45 години" на Андрю Хей събра наградите за най-добър актьор и актриса – Том Кортне и Шарлот Рамплинг.
"Сребърната мечка" за операторско майсторство отиде при Евгений Привин и Сергей Михалчук за работата им по филма на Алексей Герман-младши "Под електрическите облаци". Като най-добър сценарист бе определен чилиецът Патрисио Гусман за El boton de nacar.
В рамките на фестивала бяха прожекстирани над 400 произведения. Председател на журито тази година бе американецът Даниел Аронофски.
Последни публикации