Артбележник

Аристократката Ела спасява 130 ранени войници

Творческа вечер, посветена на романа "Царица Елеонора Българска", ще се проведе в Добрич на 22 ноември. Срещата с авторката Неда Антонова ще започне от 18.00 часа в галерия "Георги Петров".
Книгата е съвременен опит за животопис на владетелката, възхвалявана от някогашната европейска преса като "коронованият ангел на България". Документалното издание на Антонова възкресява една историческа личност, чийто гроб е осквернен след 1944 година. Времето и неговите превратности са покрили със забрава ролята на аристократката, отгледала четирите деца на цар Фердинанд след смъртта на съпругата му Мария-Луиза. Писателката разказва как Ела заменя изобилието от пруски буржоа с калейдоскоп от български образи и традиции. Изисканата героиня бързо се увлича по нашите народни празници и шевици. Възхитена от най-образования народ на Балканите, царицата  спасява за следващите поколения Боянската черква, която местните решили да бутнат, за да си построят по-голяма. С настояването и средствата на Ела духовният храм от времето на Асеневци оцелява, закупен е нов парцел за по-широк молитвен дом. Писателката споделя, че царицата не е пропускала възможността да дискутира актуалните обществени теми с духовните водачи на вероизповеданията у нас. Нейните посещения при екзарха, равина и мюфтията не били необичайни. Ела помага и на Българския червен кръст, настоява да се създадат институти за слепи и глухи деца. По време на Първата балканска война тя отива на фронта като милосърдна сестра. С личните си  средства открива лазарети, в които се грижи за ранените и болните от холера и тиф. Елеонора се усъвършенства в това свое дело в три последователни войни.  В битката при Кресна  тя заповядва да се даде защитен огън и да се спасят над 130 ранени войници и офицери. С цялата си обществена дейност  героинята дава повод на княгиня Мария Романова  да заяви: "Фердинанд се жени за Елеонора, а Елеонора се омъжва за България..."
За първата царица на Третото българско царство са писали изследователи  като Фани Попова-Мутафова и Алфред Рудолф. Тя е обезсмъртена в стихотворението "Царица Елеонора" на Иван  Вазов  и в едноименната кантата на Добри Христов. В ново време емоционалното четиво на Неда Антонова подхранва историческата памет, изважда от забвението българската владетелка и я разкрива като войн и ангел. Писателката отбелязва, че е решила да се противопостави на настоящата пропаст между народ и власт като покаже положителния пример на суверена. Книгата излиза под редакторството на Румен Леонидов и с марката на издателство "Факел".
Последни публикации