Артбележник

11 парижки картини на Петя Денева подреждат в Двореца край Балчик

Репродукция: petyadeneva.blogspot.comРепродукция: petyadeneva.blogspot.comБалчик със своя Дворец и Париж със своята дворцова същност вдъхновиха Петя Денева за предстояща изложба в галерия "Тихото гнездо". Почитателите на младата художничка ще видят на 20 октомври единадесет от нейните картини. Те са създадени след два месеца творчески престой във френската столица. Все още много от впечатленията са само черно-бели скици /над 50 на брой/.
Градът на влюбените посрещнал Петя многогласен и многолик. Понякога оставал сив и дъждовен с бездомните хора, които се крият под арките на сградите. Друг път заблестявал ярък и слънчев, мостовете над Сена грейвали, а музеите разказвали миналото в картини, натрупани с векове. "Вдъхновена от импресионистите, избрах да ви запозная с моето усещане за светлината от улиците, парковете и музеите на Париж. Надявам се чрез картините светлината да се пренесе в дните ви", споделя Петя. Тя подчертава, че творчеството й тръгва от Белият град, който и занапред ще остане нейната лична основа за надграждане. Причина за това са хубавите спомени от Балчик, от безгрижното детство с игрите до късно под някоя улична лампа до родния дом.
В София прозорците на Петя гледат към спокойни пейзажи. Вибриращите дъждовни стъкла често разкриват планината, позната и непозната. Младата авторка споделя, че винаги търси характера на това, което рисува. Така я посъветвал Светлин Русев, под чието крило е трупала опит и знания в Художествената академия. Русев осигурявал на учениците си прекрасни пленери и ги насърчавал да мислят единствено за творческия процес. "Грижата на нашия учител се усещаше", споделя Петя. На въпрос дали рисува музика, тя отговаря: "Мисля си за нея. Музиката е настроение и когато рисувам се опитвам да я вложа в меланхоличните тонове на мъглите или в слънчевите лъчи."

Петя Денева – "Париж в моя скицник", репродукциите са от petyadeneva.blogspot.com

Петя Денева – Петя Денева – Петя Денева – Петя Денева – Петя Денева – Петя Денева – Петя Денева – Петя Денева – Петя Денева –


Последни публикации